Кухар

Кухар – це не тільки найдавніша, але й вічна професія. Протягом багатьох століть у кожного народу з’являлися тисячі кулінарних рецептів, що відповідали їх смакам. Поступово утворювалися національні кухні. Тривалий час професії кухаря не існувало. Лише у Х столітті у Київській Русі приготування їжі як один із видів майстерності відокремилося та перетворилося на професію. А ось в кінці ХVІІІ – початку ХІХ сторіччя французи зробили першу спробу створити наукову основу кулінарії. Тому саме французька кухня впливала та й сьогодні впливає на розвиток кулінарії багатьох народів світу, українського зокрема.

Сучасний кухар – це одночасно художник, дієтолог, психолог і навіть чарівник. Він повинен володіти тонким смаковим відчуттям та добре розвиненим почуттям міри, бути швидким, спритним, зібраним, відчувати форму, лінію, колір. Зі звичайних продуктів, застосовуючи свою фантазію та поєднуючи чотири основних смаки (солодкий, кислий, солоний та гіркий), кухар має створювати справжні шедеври кулінарної майстерності. А винахідливість, тонкий естетичний та художній смак, знання законів поєднання кольорів і форми продуктів будуть допомагати йому витончено, оригінально й неповторно оформити страву. Головними особистими рисами кухаря повинні бути добросовісність, охайність, винахідливість, ввічливість, відповідальність.

На базі державного навчального закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» здійснюється підготовка кваліфікованих фахівців ресторанного господарства, зокрема кухарів. Технологічний процес приготування їжі складається з кількох етапів. Для початку – прийом продуктів, їх переробка та зберігання. Потім приготування різноманітних страв (випічка, і холодні закуски, і гарячі страви тощо), і наостанок – оформлення їжі, адже вона має сподобатися клієнту не лише за смаком, а й за зовнішнім виглядом. Оскільки на кожному з цих етапів задіяний кухар, основними дисциплінами, що викладаються в Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості слухачам, які обрали опанування даної професії, є: технологія приготування їжі з основами товарознавства, устаткування підприємств харчування, гігієна та санітарія виробництва, організація виробництва та обслуговування, облік, калькуляція та звітність, охорона праці, основи галузевої економіки та підприємництва, ділова етика та культура спілкування.

Для безробітних навчання в «Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Після вдалого проходження державної атестаційної комісії слухачам присвоюється кваліфікаційний рівень та видається свідоцтво державного зразка. А міськрайонні центри зайнятості допомагають у працевлаштуванні за набутою професією.

Професія кухаря дає можливість займатися як індивідуальною трудовою діяльністю, так і працювати на підприємствах, ресторанах, кафе.