Підтвердження неформального навчання

У ДНЗ «Одеський центр ПТО ДСЗ» відбулось підтвердження результатів неформального професійного навчання за професією «Кухар»

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 16.03.2016 р. № 256 (зі змінами від 03.04.2018 № 466) ДНЗ «ОДЕСЬКИЙ ЦЕНТР ПТО ДСЗ» визначено суб’єктом підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за професією 5122 «Кухар» 3-6 розряду.

З метою отримання консультації щодо підтвердження професійного розряду за професією «Кухар» зацікавленій особі необхідно звернутись до найближчого центру зайнятості. Там їй запропонують заповнити Анкету самооцінювання, яка передбачає самостійне визначення рівня професійної підготовки. За результатами даного анкетування спеціаліст центру зайнятості видає направлення щодо подальшої процедури підтвердження кваліфікації.

ДНЗ «ОЦПТО ДСЗ», як суб’єкт підтвердження визначає дату проведення підтвердження кваліфікації за професією «Кухар» та розміщує на сайті затверджений графік, кошторис планової вартості оцінювання результатів неформального навчання для кожного розряду, перелік документів, необхідних для підтвердження, контактні телефони відповідальних осіб. Вартість послуги з оцінювання неформального навчання відповідає затвердженому кошторису без вартості продуктового кошику для виконання практичної частини, який особа закупає самостійно.

Залежно від результатів самооцінювання та експертизи документів, доказів професійної компетентності, члени комісії надають особі рекомендації про порядок і умови проведення теоретичного іспиту та кваліфікаційної пробної роботи, місця та строків завдань.

У визначений час перед початком іспиту з теоретичного оцінювання, секретар комісії з підтвердження неформального навчання надає членам комісії узагальнену інформацію про особу-кандидата.

Комісія приймає рішення, щодо допуску особи-кандидата до проходження іспиту у формі тестових завдань. Термін проведення іспиту не більше 6 годин.

У результаті надання правильних відповідей, а саме – 85% від загального матеріалу кваліфікаційних вимог, в залежності від заявленого розряду, особа-кандидат отримує допуск до проходження кваліфікаційної пробної роботи, яка проводиться на спеціально відведених обладнаних робочих місцях кухні-лабораторії Одеського ЦПТО.

Особа-кандидат отримує кваліфікаційний білет з переліком практичних завдань з приготування різних п’яти страв, самостійно складає калькуляційні картки, яка проводиться відповідно вимог технологічного процесу.

Для проведення кваліфікаційної пробної роботи Одеський ЦПТО забезпечує особу-кандидата необхідним обладнанням, інструментом, кухонним і столовим посудом, спецодягом.

Перед виконанням кваліфікаційної пробної роботи особу-кандидата інформують про порядок, умови та норми часу на виконання завдання, здійснюють інструктаж з питань охорони праці і безпеки життєдіяльності.

Під час виконання практичних завдань члени комісії спостерігають за процесом приготування страв, організацією робочого місця, дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та правил безпеки праці.

По закінченню процесу приготування, особа-кандидат презентує п’ять страв кваліфікаційній комісії, яка оцінює та формує висновок про результати кваліфікаційної атестації особи-кандидата.

Кваліфікаційна пробна робота вважається зарахованою за умови, що поставлене практичне завдання виконане у відповідності з технічними та технологічними вимогами і в заданий час.

До висновку можуть долучатися відео- або фотоматеріали, виконані у цифровому форматі, на яких зафіксовано проведення кваліфікаційної пробної роботи.

За результатами засідання комісії оформлюється Протокол засідання комісії підтвердження професійної кваліфікації осіб за результатами неформального навчання і голова комісії доводить до особи інформацію про прийняття рішення про присвоєння їй робітничої кваліфікації за результатами підтвердження неформального професійного навчання та видає документ Свідоцтво про присвоєння робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання.

У разі виявлення в особи під час проходження процедури підтвердження кваліфікації рівня професорських знань, умінь та навичок, достатніх для виконання окремих робіт за професією, суб’єкт підтвердження видає такій особі Сертифікат оцінювання результатів неформального навчання.

Особі, яка не підтвердила кваліфікацію, суб’єкт підтвердження надає рекомендації щодо продовження навчання.

Комісія з підтвердження кваліфікації з професії «Кухар» у складі:

  • Голова комісії - завідувач виробництвом "Сільпо-Фуд" Вельвер Лілія Василівна
  • Члени комісії: майстри виробничого навчання ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ЦЕНТР ПТО ДСЗ" з професії "Кухар" - Демін Г.Г., Удовенко І.П., Шулянська В.В. та викладач вищої категорії спеціальних дисциплін з професії "Кухар" Волошенко Т.Д.
  • Секретар комісії: викладач вищої категорії спеціальних дисциплін з професії "Кухар" Бриткова Т.В.

Запрошуємо на навчання

Сьогодні Одеський ЦПТО ДСЗ – це один з найбільш сучасних навчальних закладів професійної освіти в Україні, в якому можна навчатись, підвищувати кваліфікацію за 32 професіями та близько 50 напрямками курсів цільового призначення.

І на цьому ми не зупиняємось, а впевнено крокуємо ВПЕРЕД!

Одеський центр професійно-технічної освіти

За більш детальною інформацією звертайтесь
за телефонами нижче або приходьте.

Приймальня: тел. (048) 705-44-05 факс (048) 705-44-01 Секретар навчальної частини: тел. (048) 705-44-11
mail@profcentre.odessa.ua
м. Одеса, вул. І. Рабіна 18а
понеділок-четвер, 8:00-17:00 п'ятниця 8:00-15:45 субота-неділя вихідні